Deniz Hayvanları İle Organik Gübreleme




Yengeç kabuğu, asitli topraklarda verimi artırıyor, toprak ıslahını sağlıyor. Asit topraklara artan miktarlarda uygulanan yengeç kabuğu; azot, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içeriğini artırıyor. Asit topraklarda; fosfor eksikliği, demir, bakır, çinko, mangan toksisiteleri ve azot mineralizasyonunun engellenmesi sık sık görülmektedir. Yengeç kabuğunun, asit toprağın kireçle ıslahına alternatif olabileceğini de kolaylıkla söyleyebilirm. Kimyasal gübrelere büyük bir alternatiftir.

Yengeç gübresi, temelde yengecin kabuklari cok kucuk parcalara ayrilarak elde edilmektedir. Icinde bulunan oldukca tatmin edici azot ve forfor değerlerinin yanisira bol miktardaki kalsiyum ve magnezyum özellikle domates ve biber yetistirmek icin birebirdir. 

Karides besini de azot ve fosfor oranları devasa yükseklikte bir besindir. Toz seklinde ve toprağa karıştırmasi daha kolaydır. Karides besininin de kalsiyum ve magnezyum oranları oldukca yüksektir.

Her iki besinin çok önemli bir özelliği ise; yengeç ve karidesin kabuğunda yer alan ‘kitin’i toprağa aktarmanıza olanak sağlamasıdır. Kitin toprağa karışınca, kitin seven bakterilerin sayısında artış meydana geliyor ve bu bakteriler kitinle beraber bitkide hastalığa neden olan bakterilere de atakyor. Bu anlamda hastalıklara karşı organik bir savaşım yolu olması bakımından da çok önemlidir.


Kitin: Eklembacaklılar tarafınca dış iskeletin kurulmasında kullanılan ve Mantarların hücre çeperini oluşturan karbonhidrata kitin denir. Bitkilerin savunma sisteminin artmasında büyük etkisi vardır.

Ihmal etmeyin: Yengeç gübre, diğer gübrelere nazaran geç bozunuyor ama, domates çiçeklenmeden önce kısmen bitkinin alabileceği şekilde hazır hale geliyor. Karides, (bitki tarafınca) ulaşılabilmesi ve bozunması nispeten daha hızlı olabiliyor.

Yengeç ve Karides Gübresi yapımı

Temel prensipleri, yengeç ve karides kabuklarının, fırınlanması ve öğütücüden geçirilmesidir. Sadece burada şöyle bir sıkıntı yaşanabilir; 1 kg karidesten ortalama 70-80 gram kabuk çıkar. Yengecin biraz daha fazla… şu demek oluyor ki bir kilo yengeç veya karides sadece iki-üç bitkiye yeter. Karides ve yengeçleri tamamen kurutup, parçalara ayırırsanız, hem kabuklarındaki kitini ve öteki mineralleri kullanırsınız, bununla birlikte etinde de yüksek oranda azot ve kalsiyum vardır bunu kullanabilirsiniz. Tercih sizin…

saklama koşulları:

Ağzı kapalı torbalarda buzdolabında saklanması tavsiye edilir. En güzeli, toprak hazırlığı yaparken bu biçim gübreleri yapmaktır. Yoksa 2 yıldan sonra mikroorganizmalar etkinliğini yitirebilir.

İlaçların yarılanma ömrü vardır. Bu vakit geçtikten sonra etkisini yitirmeye adım atar. Bu nedenle, daha önce böcek ilacı kullanılmış bir toprakta çok büyük sıkıntılar olmaz. Kimyasal gübre, muhtemelen organik maddeleri tüketmiş olabilir. Toprağa tekrar organik madde katmanız gerekir.

Verimli toprağı; Toprağın geçirgenliği, su tutma seviyesi, havalanma, rutubet, pH, EC (tuzluluk), katyon ve anyon gibi besin elementlerini tutma kapasitesi gibi özelliklerini belirler.

Ciddi oranda organic madde kattıktan sonra humik asit kullanabilirsiniz. Bu metod size; katyon değişim kapasitesinde, pH ve tuzluluk oranlarında yardımcı olurken, organic maddeler ise; su tutma seviyesinde ve havalanmasında yardımcı olacaktır.

Bu rehabilitasyon çalışması ondan sonra, toprağınıza yeşil gübreleme yapmanızı tavsiye ederim.

Toprağın durumuna göre, rehabilitasyon yapma şansınız var.